Sektörel Haberler

Alacak sigortası için kamudan reasürans taahhüdü

Alacak sigortası için kamudan reasürans taahhüdü

30 Mart 2020 Pazartesi tarihli ve 31084 sayılı Resmi Gazete’de, devlet destekli alacak sigortası kapsamında reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan riskler için devlet tarafından taahhüt edilecek reasürans desteğine dair karar açıklandı.

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 33/A maddesi gereğince alınan karara göre; alacak sigortasında risk transferi yapılamayan risklerin belirli bir hasar/prim oranının üzerine çıkıldığı takdirde Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin üzerinde kalan riskin %50’lik kısmını oluşturan pay için %75 ve üzeri, teminat verilen riskin kalan %50sini oluşturan pay için %110 ve üzeri için reasürans desteği taahhüt edildi. Kararla beraber finansman ve ödemelerin yanı sıra merkezin görev sorumluluklarına da yer verildi.

ALACAK SİGORTASI İÇİN REASÜRANS DESTEĞİ HAZİNE’DEN ÖDENECEK

Kararda devlet destekli alacak sigortası kapsamında finansman ve ödemelerle ilgili maddeler düzenlendi. Buna göre; reasürans desteği ihtiyacı çıkması durumunda söz konusu tutar, Merkez’in talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibinden Merkeze ödenecek. Riskin Merkez üzerinde kalan payına karşılık gelen primin, söz konusu primini yatırım gelirlerinin ve elde edilen diğer gelirlerin reasürans desteğinin sağlandığı dönemdeki topla tutarı Merkez tarafından hesaplanacak. Hesaplanan tutarın, reasürans desteği sağlanan dönemde Merkez tarafından yapılan tazminat ödemeleri ve belirtilen komisyon ve giderlerin aynı dönemdeki toplam tutarını aşması durumunda; aşan tutar, dönemin sonunu takip eden bir ay içinde Merkez tarafından Bakanlık bütçesinin ilgili tertibine aktarılacak.

Kararın tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yetkili Acenteliklerimiz

Her zaman olduğu gibi, ortaklar sizinle birlikte büyür!

3